Gotując ze swoim dzieckiem rozwijasz jego zdolności matematyczne i koordynację, a także zachęcasz je do jedzenia nowych rzeczy.

Zapraszanie dziecka do podejmowania bardziej aktywnej roli w wybieraniu, przygotowywaniu i gotowaniu prostych posiłków sprawia, że zaczyna ono jeść bardziej zróżnicowane pokarmy.

Wspólne gotowanie to znakomity sposób wprowadzania do jadłospisu malucha nowych składników i zachęcania go do odkrywania smaków, aromatów i konsystencji.

Kiedy razem przygotowujecie posiłek, pozwól dziecku dodawać kolejne składniki, rozmawiaj z nim o tym, skąd się wzięły i co wniosą do smaku gotowego dania.

Im lepiej dziecko zna poszczególne pokarmy i składniki, im bardziej czuje się zaangażowane w cały proces przygotowywania posiłku – tym chętniej zje gotowe danie. Ale czas gotowania może także służyć do nauki innych rzeczy: próbujcie wspólnie czytać przepis, sprawdzając ilości dodawanych składników, odczytujcie wyniki na kuchennej wadze (to przecież matematyka!), wspólnie zastanawiajcie się, ile to będzie „za dużo” czy „za mało”.

Przygotuj się!

Nie oszukujmy się: gotowanie i pieczenie z dziećmi oznacza bałagan. Przygotuj się zatem najlepiej, jak potrafisz – i porzuć wszelką nadzieję na to, że twoja kuchnia będzie po takiej operacji nadal czysta i lśniąca.

– Przykryj co się da starymi gazetami – to bardzo ułatwi sprzątanie bałaganu: zamiast myć blat po prostu wyrzucisz gazetę razem z obierkami czy rozsypaną mąką.

– Załóż dziecku starą, rozciągniętą koszulkę, która ochroni jego ubranie lepiej, niż zwykły fartuszek.

– Jeśli dziecko ma coś wymieszać, zawsze dawaj mu miskę większą, niż trzeba – to pomoże zmniejszyć ilość rozsypanych i rozlanych produktów.

– Książkę kucharską obłóż plastikową okładką, jeśli nie chcesz, aby była poplamiona i mokra.

– Zastanów się, ile czasu zajmie przygotowanie dania według przepisu – i zarezerwuj go dwukrotnie więcej. Zanim zaczniecie, daj dziecku czas na zapoznanie się z wszystkimi składnikami i kuchennymi przyborami.

– Jeśli masz więcej dzieci, wcześniej zaplanuj podział pracy, aby uniknąć kłótni.

Zaangażowanie

Staraj się, aby dziecko było zaangażowane w cały proces przygotowywania posiłku – od decyzji o tym, co będziecie robić, po sprzątanie i zmywanie.
Pamiętaj, aby uczyć malucha zasad kuchennego bezpieczeństwa: przypominaj mu o gorącym piekarniku i płycie, pokaż mu, jak bezpiecznie używać poszczególnych przyborów.
Pozwól dziecku pomagać przy prostszych, bezpiecznych czynnościach, takich jak przesiewanie czy mieszanie. Ucz je bezpiecznego krojenia i cięcia (na przykład ciasta) za pomocą plastikowego noża albo bezpiecznych nożyczek.

Pomysł na przepis: ciasteczka czekoladowe

Szukasz czegoś na dobry początek? Spróbujcie zrobić razem tradycyjne, pyszne ciasteczka.

Do przygotowania 12 ciasteczek potrzeba:

  1. 100 g czekolady
  2. 50 g masła
  3. 2 łyżki złocistego syropu
  4. 100 g płatków kukurydzianych albo dmuchanego ryżu

Najpierw stopcie czekoladę w dużej miseczce w kuchence mikrofalowej. Dodajcie masło i syrop. Potem poproś dziecko, żeby zaczęło mieszać, a ty dawaj mu płatki, aby stopniowo dosypywało je do miski.

Wspólnie ustalcie, kiedy płatków jest już dosyć: powinno ich być tyle, żeby każdy płatek albo każde ziarenko dmuchanego ryżu było pokryte czekoladą.

Pomóż dziecku nakładać przygotowane ciasto łyżką do papierowych foremek. Jeśli chcecie, maluch może także układać na szczycie każdego ciasteczka rodzynki czy kolorowe cukiereczki. W takim przypadku możesz przy okazji pracować nad umiejętnościami matematycznymi dziecka – bo ilość „ozdób” musi odpowiadać liczbie ciasteczek.

Odstawcie ciasteczka na jakiś czas, aby stężały – i smacznego!